'' Pocket Scrapbooking: Wat is Pocket Scrapbooking?

Wat is Pocket Scrapbooking?

Wat is Pocket Scrapbooking nu precies en hoe is het ontstaan? Het begon allemaal met traditioneel scrapbooken: een papierhobby uit Amerika die foto’s, teksten en herinneringen samenbracht in één album. Niet alleen om later zelf- of met de familie doorheen te bladeren, maar ook als creatieve bezigheid.

Soms nam het maken van zo’n lay-out veel tijd in beslag. Afhankelijk van de stijl kon je dagen bezig zijn met een paar scrapbook pagina’s, laat staan een heel album! Om al dat werk netjes te bewaren, werden de lay-outs vaak in een plastic insteekhoes geschoven. Daarop bedacht Becky Higgins, een Amerikaanse moeder en professioneel scrapbooker het Project Life® systeem.

 

Het oorspronkelijke idee is simpel: neem een Project Life® Album, kies één van de verschillende soorten Core Kits met kant-en-klare papieren kaartjes, schrijf je tekst op de kaartjes en schuif deze met je foto’s in de vakjes van de insteekhoezen. In principe werd knippen, plakken en schuiven overbodig vanwege de voorgevormde vakjes, waardoor het ontwerp van de pagina al vast lag. Het systeem was simpel, snel, gemakkelijk en kleurrijk. In dezelfde periode bracht ook het merk ‘We R Memory Keepers’ een album met insteekhoezen uit met voorgevormde vakjes. Zonder kaartjes zoals bij Becky Higgins, maar wel in veel verschillende formaten insteekhoesjes.

Dat dit zo’n revolutionair product zou worden, had de scrapbook industrie in eerste instantie niet voorzien. De branche zat in een dip, maar de vernieuwende en makkelijke stijl van Project Life® sloeg aan bij scrappers. Veel ontwerpers en winkels begonnen de nieuwe stijl van scrappen in page protectors met vakjes toe te passen op hun eigen hobbyproducten. Ook Becky Higgins zat niet stil en ontwikkelde nieuwe soorten albums en insteekhoezen met verschillende designs, verschillende afmetingen, papierlijnen en Core Kits in verschillende stijlen. Daarnaast werd een digitale versie van Project Life en een Project Life App ontwikkeld.

Het verschil in Project Life® en Pocket Scrapbooking is dus simpel: alle producten die door Becky Higgins zijn ontworpen en/of uitgebracht mogen de merknaam Project Life® gebruiken. Zij is de bedenker van het systeem en heeft het ontwikkeld tot wat het nu is. Omdat de insteekhoezen ingedeeld zijn in afzonderlijke vakjes (‘pockets’) wordt deze manier van scrappen in het algemeen dus ook wel ‘Pocket Scrapbooking’ genoemd.
Er zijn veel meer manieren bedacht om met de albums met insteekhoezen aan de slag te gaan. De creativiteit van scrappers en ontwerpers is onbegrensd en er worden constant nieuwe ideeën uitgewerkt. Er wordt volop gebruik gemaakt van embellishments, stempels, stickers en sommige lay-outs zijn zo rijk versierd dat ze alsnog veel tijd in beslag nemen om te maken. Maar dat is ook niet erg, als het om een hobby gaat. Je kunt het zo simpel of uitgebreid maken, als je maar wilt!